Dietetyka i doradztwo żywieniowe
Tryb i styl życia jest odzwierciedleniem naszego sposobu odżywiania się.
Spozywane jedzenie może zarówno nam szkodzić jak i leczyć, Może być też wsparciem w wielu chorobach. Dzięki odpowiedniej diecie można walczyć nie tylko z otyłością, ale również z również chorobami o podłożu autoimmunologicznym (zespołem przewlekłego zmęczenia, insulinoopornością, chorobą hashimoto, miażdżycą, alergiami itp.)oraz współwystępującą często depresją. Prawdziwym wyzwaniem są ponadto alergie oraz wrodzone i nabyte nietolerancje pokarmowe. W każdym z tych przypadków niezbędne jest podjęcie analityki biomedycznej oraz współpraca z lekarzami oraz expertami ds. suplementacji.
Istnieje wiele rodzajów zaburzeń odżywiania. Najczęściej występujące to anoreksja ( jadłowstręt psychiczny) i bulimia (żarłoczność psychiczna), ale obecnie spotykamy wiele nietypowych trudności w odżywianiu, których podłożem są zaburzenia sensoryczne oraz dysfunkcje z szeroko pojętego spektrum autyzmu, ADHD oraz MBD (micro brain dimage). Wszystkie rodzaje zaburzeń mogą prowadzić do powstania niedoborów, wyniszczenia organizmu, dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz zaburzeń hormonalnych. Chorzy często izolują się, tracą relacje z powodu poświęcania zbyt wiele czasu na dążenie do idealnej sylwetki. Ponadto zmagają się z depresją i innymi zaburzeniami na tle emocjonalnym.
Coraz więcej nastolatków cierpi na zaburzenia odżywiania. Problemy z odżywianiem możemy zaobserwować już u dzieci. Przyczyn jest wiele, są one zawsze indywidualne, a sposób odżywiania się jest jednym ale istotnym źródłem tych zaburzeń.
Bardzo ważne jest wsparcie psychiczne takich osób przez dietę, praca nad motywacją do zmiany nawyków żywieniowych oraz wsparcie w rozwiązywaniu problemów, które leżą u podłoża mechanizmów niewłaściwego odżywiania się. Obecnie coraz większy nacisk kładzie się na rolę wsparcia emocjonalnego dla osób zmagających się z problemami w odżywianiu.
Zaistniała potrzeba, by osoby o różnym wykształceniu – psycholog, dietetyk, lekarz, fizjoterapeuta itp. – poszerzały kompetencje celem skuteczniejszego leczenia pacjentów.
Psychodietetyka jest bardzo pomocna w tym zakresie i jest dziedziną wiedzy, która pozwala na holistyczne rozumienie i rozwiązywanie problemów osób walczących z nadwagą. Opiera się na założeniu, że przekazywanie pacjentom odpowiednich zaleceń dietetycznych jest niewystarczające, by trwale zmienili swoje nawyki żywieniowe. Podkreśla rolę czynników psychologicznych w kształtowaniu zachowań związanych z odżywianiem się. Skuteczność procesu odchudzania jest zatem uzależniona nie tylko od optymalnej diety wspieranej regularną aktywnością fizyczną. Wymaga także odpowiedniej motywacji, determinacji w działaniu, radzenia sobie z niepowodzeniami, cierpliwości, wiary we własne możliwości itd. Często wiąże się z pokonaniem barier stojących na drodze do sukcesu, na przykład z przepracowaniem problemów, które tkwią u podłoża mechanizm
Tryb i styl życia jest odzwierciedleniem naszego sposobu odżywiania się. Spożywane jedzenie może zarówno nam szkodzić jak i leczyć, Może być też wsparciem w wielu chorobach. Dzięki odpowiedniej diecie można walczyć nie tylko z otyłością, ale również z również chorobami o podłożu autoimmunologicznym (zespołem przewlekłego zmęczenia, insulinoopornością, chorobą hashimoto, miażdżycą, alergiami itp.)oraz współwystępującą często depresją. Prawdziwym wyzwaniem są ponadto alergie oraz wrodzone i nabyte nietolerancje pokarmowe. W każdym z tych przypadków niezbędne jest podjęcie analityki biomedycznej oraz współpraca z lekarzami oraz expertami ds. suplementacji.
Istnieje wiele rodzajów zaburzeń odżywiania. Najczęściej występujące to anoreksja ( jadłowstręt psychiczny) i bulimia (żarłoczność psychiczna), ale obecnie spotykamy wiele nietypowych trudności w odżywianiu, których podłożem są zaburzenia sensoryczne oraz dysfunkcje z szerokopojętego spektrum autyzmu, ADHD oraz MBD (micro brain dimage). Wszystkie rodzaje zaburzeń mogą prowadzić do powstania niedoborów, wyniszczenia organizmu, dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz zaburzeń hormonalnych. Chorzy często izolują się, tracą relacje z powodu poświęcania zbyt wiele czasu na dążenie do idealnej sylwetki. Ponadto zmagają się z depresją i innymi zaburzeniami na tle emocjonalnym.
Coraz więcej nastolatków cierpi na zaburzenia odżywiania. Problemy z odżywianiem możemy zaobserwować już u dzieci. Przyczyn jest wiele, są one zawsze indywidualne, a sposób odżywiania się jest jednym ale istotnym źródłem tych zaburzeń. Bardzo ważne jest wsparcie psychiczne takich osób przez dietę, praca nad motywacją do zmiany nawyków żywieniowych oraz wsparcie w rozwiązywaniu problemów, które leżą u podłoża mechanizmów niewłaściwego odżywiania się. Obecnie coraz większy nacisk kładzie się na rolę wsparcia emocjonalnego dla osób zmagających się z problemami w odżywianiu. Zaistniała potrzeba, by osoby o różnym wykształceniu – psycholog, dietetyk, lekarz, fizjoterapeuta itp. – poszerzały kompetencje celem skuteczniejszego leczenia pacjentów.
Psychodietetyka jest bardzo pomocna w tym zakresie i jest dziedziną wiedzy, która pozwala na holistyczne rozumienie i rozwiązywanie problemów osób walczących z nadwagą. Opiera się na założeniu, że przekazywanie pacjentom odpowiednich zaleceń dietetycznych jest niewystarczające, by trwale zmienili swoje nawyki żywieniowe. Podkreśla rolę czynników psychologicznych w kształtowaniu zachowań związanych z odżywianiem się. Skuteczność procesu odchudzania jest zatem uzależniona nie tylko od optymalnej diety wspieranej regularną aktywnością fizyczną. Wymaga także odpowiedniej motywacji, determinacji w działaniu, radzenia sobie z niepowodzeniami, cierpliwości, wiary we własne możliwości itd. Często wiąże się z pokonaniem barier stojących na drodze do sukcesu, na przykład z przepracowaniem problemów, które tkwią u podłoża mechanizm zaburzeń odżywiania.